Henri Cartier-Bresson

(1908 – 2004)

Een blik op de wereld

Uiteraard vindt u in de bibliografie van deze site reeds heel wat links terug naar boeiende artikels over Henri Cartier-Bresson maar enkele verdienen speciale aandacht en inmiddels zijn nog enkele andere interessante nabeschouwingen verschenen over zijn werk.

Voor een overzicht van Cartier-Bressons belangrijkste portfolio is Henri Cartier-Bresson: de Qui s'Agit-Il? van de Fondation Henri Cartier-Bresson een absolute aanrader (Gallimard, Paris, 2003, ISBN 2070117472). Op de site van The Washington Post Magazine is dan weer een indrukwekkende verzameling portretten van Cartier-Bresson online beschikbaar.


H. Cartier-Bresson/Magnum Photos<br>Hyères, Frankrijk, 1932

H. Cartier-Bresson/Magnum Photos
Hyères, Frankrijk, 1932

Twee vermeldenswaardige artikels zijn Henri Cartier-Bresson: Artist, Photographer and Friend van fotoredacteur John G. Morris voor de National Press Photographers Association en Henri Cartier-Bresson: from a Higher Reality to a Respect for Reality op de World Socialist Web Site. Deze besprekingen, beide aan de lijvige kant en in het Engels geschreven, bieden een originele invalshoek op Cartier-Bresson (respectievelijk als vriend en als socialist) en onderscheiden zich daardoor van de overvloed aan informatie op het web. Het eerste artikel is helaas verdwenen, wie het terugvindt is een held.

Tot slot is er Biographie eines Blicks (Neue Zürcher Zeitung/Fondation Henri Cartier-Bresson, 2003), een reportage van de Zwitserse regisseur Heinz Bütler waarin Cartier-Bresson zelf aan het woord komt. Het resultaat is een uiterst sober interview met waardevolle anekdotes en oneliners van de meester zelf. Voor het Nederlandstalige publiek werd een bewerking gemaakt door Marijke Rawie (Avro Close-Up, 2005). De film werd geregeld uitgezonden op de Europese tv-stations en in 2006 werd de film ook op dvd uitgebracht onder de titel The Impassioned Eye (Palm Pictures, 2006). Aanvankelijk was deze publicatie enkel beschikbaar in de Verenigde Staten, maar later stak de uitgave de oceaan terug over richting het Nederlandse publiek (Homescreen, 2008).

In Frankrijk verscheen verder de dvd-box Henri Cartier-Bresson: l'Oeil d'un Siècle (MK2/Fondation Henri Cartier-Bresson, 2006) waarin onder andere de film van Bütler opgenomen is. Deze box omvat eveneens de drie films die Cartier-Bresson draaide net voor en na W.O. II (Victoire de la Vie, L'Espagne Vivra en Le Retour) en de twee kleurenfilms die hij eind jaren 60 maakte (Impressions of California en Southern Exposures). Bovendien zijn op de tweede dvd nog enkele andere reportages over Henri Cartier-Bresson verzameld. Eén van die reportages, L'Aventure Moderne: Henri Cartier-Bresson, is inmiddels opgedoken op YouTube. Hieronder ziet u enkel het eerste deel, maar de andere delen staan ook online (deel twee, deel drie). De beelden werpen een ongeziene kijk op de fotograaf in actie: quasi huppelend, op het schichtige af zoekend, de Leica verborgen in de hand. Deze box is bijna uitsluitend online te verkrijgen bij Amazon Frankrijk.R. Kahane/Office de Radiodiffusion-Télévision Française
Frankrijk, 29 minuten, 1962

Fans die een iets groter budget willen spenderen, kunnen ook eens proberen een originele uitgave van Images à la Sauvette op de kop te tikken, voorzien van de typische cover van de hand van Henri Matisse. Prijzen variëren van 500 euro voor een exemplaar met koffievlekken tot 2500 euro voor een prachtstuk. Iets luchtiger (en goedkoper) zijn dan de ensceneringen van enkele overbekende opnames met behulp van, jawel, Lego. Faites vos jeux!Le Couperet HCB © Frederik Neirynck 2004 – 2024